Nicaragua

Nicaragua

zondag 20 november 2016

Dag 14: Embera stam - Inlandse bevolking.

Laatste dag van Panama en van de rondreis.
Aan alles komt een einde. Niets blijft duren. Morgen is onze terugvlucht naar België voorzien. Op onze laatste volledige dag in Panama wordt er een inheemse stam bezocht. Na enkele dagen waarbij we zeer vroeg moesten opstaan, kunnen we vandaag het iets rustiger aan doen. We vertrekken om 08.30 uur richting het noorden van Panama. We maken kennis met de inheemse bevolking: de Embera stam.

Fruit in Panama.
Op onze rit naar het woongebied van één der Embera stammen wordt onderweg fruit gekocht. Alle soorten tropisch fruit kan men aan stalletjes langs de route kopen.
Hilda bezig met het kiezen en keuren van het fruit.
Ananas, naranjas, bananen, papayas als toegangsticket tot de stam. Na 1,5 uur bereiken we het riviertje waar een kano op ons ligt te wachten.
Hilda met strikte instructies hoe het moet gebeuren.

Appelsienen gekocht.
Terug naar de oorsprong, Embera inheemse stam.
Het ligt wat afgelegen, het woongebied van de Embera indianen in het oosten van Panama. het is ergens een lastige regio, zo in de buurt van de grens met Colombia, waar er nog drugsmokkelaars zouden te vinden zijn. Wij kunnen zo ver niet gaan. Er is een leefgemeenschap, de Embera van 22 families, met een 100 inwoners die zich gevestigd hebben, in het Chagres junglegebied niet al te ver van Panama City vandaan. De meeste dorpen liggen diep in de jungle en de Embera indianen bereikt men per houten kano. Het transport gebeurt hier allemaal per bootjes.
Twee mannen van een Embera stam komen ons ophalen om via de Gatun rivier naar hun dorpje te varen.
Het is onduidelijk waar de oorsprong ligt van deze bevolking. Ze hebben een reservaat gekregen van de staat Panama waar ze op hun traditionele levenswijze blijven leven. In Panama zijn er 7 reservaten die toegewezen zijn aan de inheemse stammen. Hun leefomstandigheden zijn niet gemakkelijk. Ze halen wat inkomsten uit het toerisme. Hun taal, cultuur, tradities, dorpen en leefstijl zijn nog steeds deze van eeuwen geleden. Ze zijn trots dat ze dankzij de inkomsten uit het toerisme, hun levenswijze kunnen behouden.
Mooie hutten van deze stam.
Gatun rivier.
We varen een half uurtje op de Gatun rivier tot aan het Embera Quera, het inheemse dorpje. We worden zeer hartelijk ontvangen. Met gezang en een handdruk van alle vrouwen en al de mannen.
Ze dragen traditioneel een lendendoek en lopen blootsvoets. Verder staan zij bekend om de beschilderingen van hun lichaam en de goede kwaliteit van hun handnijverheid.
Verwelkoming door de vrouwen.

Welkommuziek door de mannen.
De baas van het dorp heet ons welkom en laat de verdere uitleg doen door de onderbaas. Deze mensen schilderen hun lichaam ter versiering en men begint er zeer jong aan.
Kindje wordt reeds op zeer jonge leeftijd beschildert.
De vrouwen maken de vis en de bakbananen klaar. De tilapia vis wordt klaar gemaakt op een manier die de bereidingen in de restaurants overtreft.
Het fruit wordt ons aangeboden.

Meisje aan het werk in de keuken.

Jonge moeders met jun jonge kindjes.

Puntzakjes met onze maaltijd: tilapia vis en bakbananen.
Van bananenbladeren wordt een puntzakje gemaakt en we krijgen ons middagmaal aangeboden. Traditioneel wordt er nog een dans opgevoerd. Het is 13.00 uur en we vertrekken op dezelfde manier zoals we gekomen zijn.
Terug naar onze bekende wereld.
Gamboa National Park.
Midden in deze jungle is er nog een overgebleven Amerikaanse resort. Het Gamboa Nationaal Park. De voorzien boottocht op het Gatunmeer wordt geskipt. We hebben reeds voldoende van de natuurlijke schoonheid van de tropische jungle kunnen genieten. Het is ondertussen 15.45 uur geworden en tijd om terug naar de stad te rijden. Om 16.30 uur is het bezoek van Panama dan ook volledig afgesloten.
In het Gamboa resort.

Parcours naar Embera stam.
Terug naar huis.
Morgen hebben we onze terugvluchten. Dit keer van Panama City via Newark - New Jersy naar Amsterdam. Wegens het uurverschil van 6 uur en de lange afstand hopen we dinsdagochtend thuis te komen.
Niets kan blijven duren. Zoals aan alles, komt ook een einde aan de rondreis doorheen Nicaragua en Panama. We hebben in 7 hotels gelogeerd en vijf vluchten op ons actief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten