Nicaragua

Nicaragua

zaterdag 12 november 2016

Dag 6: Matagalpa en Selva Negra.

Transfer naar centrale gedeelte van Nicaragua.
We verlaten vandaag het zuidelijkste deel van Nicaragua om meer naar het noorden en een meer heuvelachtig gebied te bezoeken. Het klimaat zal iets meer aangepast zijn aan onze behoeften en gewoontes. De routine zit er goed in: ontbijt om 07.00 uur en vertrek uit Granada om 08.30 uur.
Bij ons vertrek, nog even verzamelen in de lobby van het hotel Plaza Colon te Granada.
Selaco.
Een mooie goede baan, de Nic-1, en vooral nog geen files gezien. De Nicaraguanen hebben waarschijnlijk nog nooit een file gezien. Wat een gebrek! De eerste stop is te Selaco te 10.30 en na 130 km voor even de beentjes te strekken. De bezienswaardigheid hier is de fruitmarkt.
Selaco, de fruitmarkt.
Drogen van de koffie.
De koffie wordt in open lucht gedroogd. het drogen duurt ongeveer 7 dagen en gebeurt in het lagere gedeelte van deze streek. De regenval is hier miniem in vergelijking met de hoger gelegen gebieden. We mogen even het drogenproces van nabij bekijken.
Koffie wordt gedroogd in open lucht.
Koffie wordt gedroogd in open lucht.
Actuele geschieden van 1979 tot heden.
Van de lokale gids krijgen we een overzicht van de politieke geschiedenis vanaf 1979 met informatie over de Sandinisten, Ortega, de boycot van de Amerikanen, de hyperinflatie, de bemoeienissen door Chaves (Venezuela), de hervormingen door de verschillende presidenten tot nu de toestand die gestabiliseerd is.

Matagalpa.
Koffieliefhebbers kennen vandaag een topdag. Vandaag staat er de verplaatsing naar Matagalpa op het programma. Deze stad ligt een 155 km te noorden van Granada en wordt bereikt rond 11.30 uur. Een bezoekje aan de lokale markt en de kathedraal vooraleer het laatste traject af te leggen.
Markt te Matagalpa.
Deze streek is tamelijk heuvelachtig en ligt in een groen nevelwoud. Matagalpa ligt op een hoogte van 700 meter en daardoor heeft de stad een fris klimaat. De stad wordt omgeven door koffieplantages. Het is dan ook het centrum van de koffieproductie in Nicaragua.

Koffieplantage en koffie drinken in  Selva Negra.
We logeren op een hoogte van 1200 meter, midden in een natuurpark in Ecolodge Selva Negra. Dit is een project dat ten goede komt aan de duurzaamheid van het natuurgebied en de locale bevolking.
Onze lodge voor 1 nacht.

Jean met 2 kleinere mensjes, Arlette en Hilda voor de receptie van de lodges.
Tijdens een koffietour wordt uitvoerig het productieproces van de koffie gedemonstreerd. Het proces van het plukken, sorteren, pellen, drogen, en het proeven, kortom alles wat er aan te pas komt om uitstekende en lekkere koffie te produceren.
Lokale gids geeft uitvoerige uitleg over het productieproces.
Een merkwaardig schouwspel is de manier hoe de koffieplukkers hun lading afleveren. De zakken wegen 70 kg en worden in een hels tempo afgeleverd in de grote vrachtwagen. Een plukker kan tot 10$ per plukdag verdienen.!

Zakken van 70 kg worden in de vrachtwagen geladen.



Stoere bewakers bij het afleveren van het zwarte goud, de koffiebonen.
Koffieproeven.
Geen rondleiding is volledig zonder het proeven van de koffie: Selva Negro is de beste koffie ter wereld, volgens de producent hier. het is de Arabica soort die men teelt. De proeverij is een ganse ceremonie, zoiets als bij het wijnproeven.
Eerst ruiken.

Inschenken en laten trekken.

Voorbereiden tot de proeverij.

Koffie proeven zoals het hoort door specialisten en met specialisten.
Route vanuit Granada naar Matagalpa en Selva Negra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten