Nicaragua

Nicaragua

zondag 13 november 2016

Dag 7: Naar Esteli en het Noordoosten.

Birdspotten of vogeltjes zoeken.
Het is zondag en volgens gewoonte dient men dan wat langer te slapen. Wij daarentegen dienden om 05.30 klaar wakker te zijn. De vogels in de wereld houden ervan om vroeg aan hun dag te beginnen. Om 06.00 uur werden we verwacht om op zoek te gaan naar de prachtige vogels in deze streek. De lokale gids voorzag ons van de nodige attributen, een sterke verrekijker. Het was turen en zoeken naar de vele vogels die zich vooral laten horen.
Vogeltjes zoeken om 06.00 s'ochtends.
De gids heeft er een speciale gave voor, en kon ons toch vele prachtige vogels aanwijzen en aan de hand van zijn gids deze aantonen.
Vogels spotten.


Vroege vogels.
Naar Esteli
Door de vogelspotting werd het vertrek om 09.30 uur gegeven. De rit van deze dag brengt ons een kleine 100 km noordwaarts, richting Honduras. Tot in Honduras komen we niet.  In de vorige eeuw was de stad Esteli een bolwerk van de Sandinisten. De stad is nu een centrum van sigarenmakers. Cubaanse gevluchte sigarenmakers produceren hier topkwaliteit van sigaren.
Onze bungalow/lodge voor de nacht in dit Eco-gedoe.
De rit ging via Jinotega naar San Rafael del Norte. Er aangekomen na 47 km rond 10.45 uur.
De merkwaardigheid is de kerk waar Sandino, de geestelijk bedenker van de Sandinisten, getrouwd is. Merkwaardig zijn de vele muurschilderingen op aangeven van een Italiaanse priester.
Ook was er een klein marktje met 2de handkledij. De rit ging door een prachtig glooiend landschap met hoogten tot 1400 meter. De overgang van groenteteelt naar tabaksteelt was in het lager gedeelte van het gebied. Via de NIC-49 verder naar Esteli. In het restaurant werd er een zeer smakelijke Angus beef steak geserveerd.

La Gamacha.
Na de lunch heen en terug naar La Gamacha in het gebied rond San Nicolas. Dat is een natuurreservaat van 22.000 ha. Er zijn een drietal coöperatieven actief die trachten om met de lokale gemeenschappen zich in hun levensonderhoud te voorzien.
Lokale kaasproductie.
Men werkt samen aan een kaasproductie, kunstvoorwerpen, medicinale planten, organische koffie en wat groenteteelt.
Deskundige uitleg door de lokale verantwoordelijke.
De kleine shopjes staan er te wachten op kooplustigen. Veel hebben we er uitgezonderd ons gezelschap, niet gezien. We zijn verwonderd dat deze mensen met zo weinig tevreden kunnen zijn. De prijzen zijn beschamend laag. De moeilijkheid is het transporteren gedurende nog 10 dagen met de bijhorende vliegtuigreis huiswaarts. Dit is echter een flauw excuus besef ik nu. Mooie artisanale voorwerpen voor minder dan 5 € zou toch geen probleem mogen zijn. Volgende keer beter en schaffen we wel iets aan.

Mirador of uitzichtpunt.
De lokale verantwoordelijke toonde ons nog een prachtig uitzichtpunt.
Prachtig panorama op een hoogte van 1.400 meter.
Hotel Los Arcos.
We logeren in Hotel Los Arcos, in het centrum van de stad Esteli, vlakbij de kathedraal en een park.
Route via Matagalpa, San Rafael del Note naar Esteli en naar La Garancha en  terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten