Nicaragua

Nicaragua

maandag 14 november 2016

Dag 8: Naar het westen tot aan de Pacific Oceaan en Léon.

Bezoekje aan Esteli.
We kunnen Esteli niet verlaten zonder eventjes een verkenning van de stad. Veel stelt het niet voor. Niets eigenlijk wat de moeite waard is. Maar om dat te bevestigen, moet men het toch gezien hebben. We logeren op enkele stappen van het centrale plein.
Hotel Los Arcos te Esteli.
Maar hetgeen in elke stad zeker aanwezig is, is de kerk. Mooi gebouw met een nog mooier binnenwerk. Typisch in armere landen. Hoe armer de bevolking, hoe luxueuzer de gebouwen van de clerus.
Esteli, de kerk.
Buiten wappert de vlag van de Sandinisten, rood en zwart, teken van protest tegen iets, hoog boven het plein uit. Esteli was in de vorige eeuw het bolwerk van de Sandinistische beweging.
Met Jean op het centrale plein van Esteli. De vlag is aanwezig op een hoge vlaggenmast.
Verder stelt het stadje Esteli niet veel voor. Goed voor een overnachtingsplaats, op de verdere rondrit. We blijven er niet lang rondhangen en na een goede 20 minuten op weg naar ons volgende programmapunt: sigarenproductie.

Tour del Tobacco.
De streek rond Esteli is bekend en beroemd voor de uitstekende sigaren die er geproduceerd worden. Tijdens een rondleiding zien we het hele productieproces, van het rollen van de tabaksbladeren tot het moment dat de sigaar de winkel verlaat. Het bedrijf dat we bezoeken wordt beheerd door een uitgeweken Cubaan die er, logischerwijze, Cubaanse sigaren fabriceert. Door de boycot van Cuba door de V.S. is de productie verhuist naar Nicaragua. Gans het proces wordt duidelijk uitgelegd.
Het rollen van sigaren is specialistenwerk.
De persoon op de foto hierboven rolt 400 sigaren op een werkdag van 8 uren. De mensen worden per stuk betaald. Hoe meer men er rolt, hoe meer centjes men naar huis neemt. Deze gast neemt zelfs geen pauze tussen de werkuren, en doet extra uren, overuren, om meer sigaren te kunnen afleveren. Het begint bij de tabaksplanten waarvan de bladeren in een grote ruimte in het bedrijf worden gefermenteerd. De temperatuur en vochtigheid gemeten wordt nauwkeurig gemonitord. Dan worden ze geselecteerd op grote, kleur en dikte. Sommige bladeren worden gebruikt voor de eindlaag van de sigaar, anderen dienen om de sigaar op te vullen.
Sigarenmakers aan het werk.
Het afval van de bladeren wordt gebruikt om de goedkopere variaties te maken. Ook de hoofdnerf wordt eruit gehaald. Het opvullen, oprollen, persen en afwerken van de sigaar kunnen we mooi volgen. Wanneer de sigaar klaar is wordt deze enkele weken in een aparte ruimte bij een bepaalde temperatuur bewaard. Dan gaat de sigaar naar de verpakkingsafdeling waar ook nog alles met de hand wordt gedaan.
Hier worden de sigaren vakkundig verpakt.
Er wordt een label op de sigaar geplakt, ze wordt in doosjes verpakt die in het bedrijf worden gemaakt. Zelfs de taksaanduidingen worden hier aangebracht. Dit bedrijf maakt sigaren voor cliënten in Canada, Arabische landen, U.K....
De productie van de kistjes voor de sigaren wordt eveneens hier met veel zorg uitgevoerd.
Productie van de kistjes.
Alles wordt nog met de hand uitgevoerd. Een verschrikkelijk eentonig werk, voor ons toch. Maar gezien de algemene werkactiviteit in dit land, is het waarschijnlijk nog aanvaardbaar.

Naar de Pacific Ocean.
Iets voor tien uur, om 09.50 uur, is de bezoek aan Esteli en de sigarenproductie afgelopen en kunnen we verder naar de volgende bestemming, Leon. Tijdens de rit via de NIC-26 naar Leon ligt er een kadaver langs de weg. Vele tientallen professionele opruimers doen zich te goed aan het kadaver. Het is een smulpartij voor de gieren die vechten voor de lekkerste brokken. Het krioelt er van de gieren. Waarschijnlijk meer dan 100 gieren rond het kadaver en in de bomen er rond. Het doet denken aan de Amerikaanse thriller/horrorfilm uit de jaren 60 en geregisseerd door Alfred Hitchcock, "The birds".
Gieren ruimen het kadaver professioneel op.
Las Penitas aan de Pacific Oceaan.
Door een kleine wijziging in het programma, bezoeken we vandaag het natuurpark en zal morgen de Rum factory bezocht worden. Dus door de stad Leon op weg naar de Grote Oceaan. Het is schitterend weer en een kalme zee.
Schitterend strand aan het restaurant.
De keuze in het restaurant: vis op alle verschillende wijzen en smaken. We bereiken Las Penitas op de middag om 12.30 waar het restaurant Suyapa beach schitterend aan het strand gelegen is. Een schitterende locatie voor een exclusief visrestaurant.
Restaurant La Penitas aan het strand gelegen.

Aan de Pacific Ocean.
Prachtige keuze van rare vissen tot zalm voor de voorzichtige eters. Een leider, kan er zelfs 2 vissen de baas. De koppen heeft hij wel laten liggen. Het is de Miel, of Emiel voor de ingewijden.
HOBO heeft genoten van de vis en eventjes relaxen aan het strand.
Excursie naar het natuurreservaat Juan Venado.
In Las Penitas zijn er verschillende restaurantjes en hoteltjes. We rijden eventjes verder tot we met een bootje de lagune tussen de oceaan en het land kunnen verkennen.
Bootje om door de mangrove te varen.
In de mangrove is er een verscheidenheid aan exotische vogels waar te nemen. De krokodillen houden zich wel schuil. Misschien hebben zij ons wel gezien. Wij evenwel hen niet.
Ons transport bootje in de mangrove.
Er is ook een mooi ecologisch project nabij de mangrove aan de oceaan. Enkele lokale bewoners hebben er een project ter bescherming van de schildpadden. De reuzenschildpadden leggen op het strand hun eieren. Het project bestaat er in deze eieren op te graven ter bescherming tegen roofvogels, vossen en vooral tegen de mensen. De eieren worden en in aparte zakken bewaard tot de beestjes uit de eieren komen.
De eieren worden in deze zakken bewaard tot ze kunnen uitgezet worden naar de zee.
Daarna worden ze vrijgelaten en kunnen ze hun tocht naar de vrijheid en het gevaarlijke leven beginnen. Er zouden slechts 1 op de 100 schildpadjes tot volwassen dieren uitgroeien.
Deze ochtend uit het ei gekropen en vanavond worden ze losgelaten en kunnen ze naar het water, de vrijheid tegemoet.

Wandelen van de schildpadden naar de mangrove boot.
Logies
We logeren twee nachten in het schitterende Hotel El Convento, in het centrum van de stad, op enkele meters van de kathedraal. Het is een gerenoveerd kloostergebouw met prachtige kamers.
Traject Leon - Pacific Ocean.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten